maandag 1 november 2021

Uniek cadeau voor een vertrekkende collega

Uniek cadeau voor een vertrekkende collega

 



    Een goede collega die vertrekt, geef je toch een uniek cadeau mee?;

    Samen een uit kleine doeken samengesteld groot schilderij maken, is leuk en geeft een uniek resultaat;

    Een cadeau dat nog meer uniek is, zul je niet snel vinden.



Er gaat een geliefde collega vertrekken

Collega's komen met regelmaat binnen. Maar ze vertrekken ook regelmatig. Het is iets wat in sommige bedrijven echt aan de orde van de dag is. Maar het is een normaal verschijnsel. Mensen kunnen verbeteren, willen eens iets heel anders gaan doen, moeten verhuizen, gaan gewoon ergens anders iets nieuws proberen. Kortom een komen en gaan. Er kunnen legio redenen zijn om bij je huidige baas te vertrekken. Vaak gaat dat in goede harmonie, want ook bedrijven begrijpen dat werknemers niet tot in de lengte der dagen bij hen blijven.




De gebruikelijke aanpak bij vertrek van een leuke collega

Maar een leuke collega waar je veel mee samengewerkt hebt, wil je natuurlijk niet zomaar laten gaan. Een afscheidscadeau is op zijn plaats. Er gaat iemand met de pet rond, zoals dat heet en alle collega's dragen een steentje bij aan het cadeau. Maar het bedenken van een cadeau, dat zowel gewenst als leuk om te geven is, is vaak lastig. Om over een echt origineel en uniek cadeau nog maar te zwijgen. Gelukkig zijn er oplossingen om aan een echt origineel cadeau te komen. Lees vooral verder in dit artikel wat er op dat gebied allemaal wel niet mogelijk is. 




Mensen gaan ook met pensioen of vroegpensioen

En je hebt natuurlijk ook te maken met collega's die met pensioen of AOW gaan. Dat is nog weer een heel andere groep. Die gaan niet meer naar een ander bedrijf. Die gaan lekker dingen doen die gepensioneerden nu eenmaal gaan doen. Soms hebben die collega's al jarenlang naar hun pensioen uitgekeken. En zeker als je dan eindelijk mag vertrekken, is een uniek cadeau natuurlijk een geweldige iets om te geven. Natuurlijk gun je jouw collega zijn pensioen. Je hoopt voor hem dan hij een fijne oude dag heeft. En daar hoort uiteraard ook een heel bijzonder cadeau bij. Dat is iets dat de meesten zich ook wel realiseren.



Een gezamenlijk gemaakt cadeau is natuurlijk wel absoluut uniek.

De beste manier om een echt uniek cadeau te krijgen is om het zelf te maken. Bijvoorbeeld samen met de hele afdeling. Denk bijvoorbeeld eens aan een schilderij, dat samengesteld is uit een groot aantal kleinere doeken, die in een groter geheel passen? En zo samen een groot schilderij vormen? De grootte van het totale doek verschilt natuurlijk met het aantal deelnemers. En dat verschil in grootte geldt dus ook voor de kleinere schilderijen die we gebruiken en waarvan iedere collega er eentje  schildert.




Pas op met portretten van mens of dier!

Het onderwerp van het gezamenlijke schilderij kan van alles zijn, maar begin niet aan portretten van mensen of dieren. Die portretten gaan namelijk nooit lijken. En dat kan wel eens voor heel pijnlijke confrontaties zorgen. En pijnlijke zaken op een afscheid zijn voor niemand leuk. Houd het onderwerp dus zo neutraal mogelijk. Zoek een onderwerp dat gemakkelijk in losse delen te schilderen is. Eventueel kunnen we daarbij assisteren. Denk bijvoorbeeld aan iets van een landschap, een stadsgezicht, een zeegezicht of iets vergelijkbaars. Maak een foto van het uitzicht uit het raam van de collega. Dat is wel iets om te herinneren, nietwaar? Het geheel zou dan een beetje aan moeten sluiten bij de interesses van de vertrekkende collega, maar daar moet wel uit te komen zijn.

Hoe werkt het dan verder?

Stel een contactpersoon aan en laat die enkele weken, zeg een week of zes vóór het vertrek van de collega contact op nemen met Jetje's Art Fun. We willen dan graag wat zaken weten. Zoals om hoeveel mensen het gaat. En wat het onderwerp zou moeten gaan worden. Dan zorgen we voor een eerste schets en we maken een financieel voorstel. Meestal heb je het binnen enkele dagen in de email. Is ons voorstel akkoord, dan gaan we serieus aan de gang. We zorgen voor de doeken en het in beperkte mate voortekenen van de doeken. Dat voortekenen is nodig, om een beetje consistent geheel te krijgen, maar we gaan het niet overdrijven. Zonder vastgelegde grote lijn gaat iedereen maar iets doen. En dan moet je ook maar afwachten wat er tevoorschijn komt. Dat doen we liever niet. Dan maken we een afspraak voor een plaats en een tijd. En we gaan schilderen. Dat schilderen kan natuurlijk niet met een onbeperkt grote groep, dus het kan zijn dat we twee of nog meer afspraken nodig hebben. Bedrijven hebben meestal wel ergens een ruimte die een paar uur gebruikt kan worden.

Hoeveel tijd kost dat schilderen dan?

Iedereen gaat slechts een relatief klein doek schilderen. Dus de benodigde tijd zal wel meevallen. Materiaal als ezels, verf etc. is geen probleem. Dat regelen wij namelijk allemaal. We zorgen na afloop voor het samenvoegen van alle gemaakte schilderijtjes tot één groot schilderij op een dunne houten ondergrond. We doen er geen lijst omheen. Lijsten zijn namelijk erg smaakgevoelig, zo leert de praktijd. Geef degene die afscheid neemt dan liever nog een bijdrage, om zelf een lijst naar eigen smaak te regelen.

Het wordt echt uniek. In meerdere opzichten!

Het resultaat is dus een uniek cadeau. De manier waarop het tot stand komt is uniek. Het ontwerp is uniek. Waar vind je een cadeau dat nog meer unieke aspecten heeft? Nergens toch?

De vertrekkende collega zal heel verrast zijn, zoveel is wel zeker.





 Dit blog maakt deel uit van het netwerk van Jetje's Art Fun

Geen opmerkingen:

Een reactie posten