dinsdag 1 juni 2021

18 redenen om thuis naar model te tekenen

18 redenen om thuis naar model te tekenen


Er zijn veel redenen te bedenken om een model bij je thuis te vragen om na te tekenen. Het komt waarschijnlijk ook heel wat vaker voor dan u denkt. Meestal worden de contacten gelegd op andere tekenclubs,  maar dat hoeft natuurlijk niet.

Laten we eens een paar redenen bekijken om thuis naar model te tekenen:


1. De tekenaar is aan huis gebonden. Hier kunnen natuurlijk allerlei redenen voor zijn. Van kleine kinderen tot een handicap. Vaak zijn er problemen met reizen, met de bereikbaarheid of een toegankelijkheid van een club. Dan is het gemakkelijk als het model gewoon bij u thuis komt.

thuis  naar model tekenen
Best een rustig beroep, Model. Ja toch? Of toch niet?



2. De tekenaar wil iets speciaals, dat zijn tekenclub niet wil. Ook dat komt regelmatig voor. Er zijn nogal wat variaties op het gebied van modeltekenen mogelijk en niet iedereen is voor elke variatie te porren. En dan is thuis naar model tekenen een geweldige oplossing, die enorm veel mogelijkheden biedt. Zeg maar gewoon dat alleen uw eigen ideeën nog de beperking vormen.
Dit is ook wel leuk om te tekenen
Dit is toch weer eens wat anders om te tekenen?



3. De tekenaar wil een aparte techniek oefenen en wil niet mislukken op zijn tekenclub. En een mislukking ligt bij iets nieuws natuurlijk altijd op de loer. Daar is het een experiment of iets nieuws voor, nietwaar? Eens stevig mis gaan hoort daar bij. Bij thuis naar model tekenen kunt u net zoveel mis laten gaan als u maar wilt. Het model is er aan gewend en zul je er niet over horen. 

Experimenteren is niet alleen bij tekenen leuk!



4. De tekenaar wil een aparte pose van het model voor een langere tijd, bijvoorbeeld voor het maken van een gedetailleerd schilderij. En je kunt niet verwachten dat een tekenclub zich daar aan aan gaat passen. Thuis naar model tekenen is dan nog niet zo'n vreemde oplossing.




5. De tekenaar is het niet eens met de keuze voor de modellen bij zijn tekenclub. Dit is een klacht die je veel hoort. Veel tekenaars hebben een voorkeur voor bepaalde modellen, al is het maar dat het vaak prettiger werkt naar een model dat je een beetje kent.



6. Tekenaars voelen zich in een groep soms geremd in hun expressie, zeker als ze werk maken dat wat afwijkt van wat iedereen doet. Of als ze net beginnen, of juist heel ver gevorderd zijn. Dan is er een goede reden om die groep los te laten en alleen iets thuis te regelen.



7. U bent als tekenaar flexibel want je huurt een model in wanneer u dat wilt. Wilt u slechts af en toe naar model werken? Dat kan altijd. Er zijn geen verplichtingen.



9. U betaalt dan wel voor een professioneel model, maar niet voor de locatie, de docent en lidmaatschappen. Het is maar de vraag of het zoveel duurder is?



10. Er is geen sprake van een zomerstop of winterstop, een verschijnsel waar veel tekenaars een hekel aan hebben.

 

11. Een model aan huis is elke dag te boeken, op welk moment van de dag u maar wilt. Dat kan handig zijn als u vaak niet kunt. U hoeft zich dan niet aan de tijden van uw club of vereniging aan te passen.



12. Wilt u er een andere tekenaar (of meerdere) bij? Dat kan. U betaalt voor een sessie en het is uw huis. Dus wie ben ik om dat niet goed te vinden? Hoe meer zielen hoe meer vreugd, tenslotte.

 

13. Zoekt u een model in speciale kleding, bijvoorbeeld voor een illustratie? Dat kan. Dat komt regelmatig voor en is bijvoorbeeld voor veel illustratoren een reden om
thuis naar model te  tekenen.

 
14. Bent u liefhebber van snelle standen, maar uw mede-tekenaars niet? Dat is vaak een reden om
thuis naar model te tekenen, omdat u en het model zich op elkaar aan kunnen passen, zonder dat het nodig is om rekening met anderen te houden.

 

15. Wilt u graag een gekleed of juist ongekleed model? En uw mede-tekenaars willen juist het omgekeerde? Dat kan geregeld worden als u thuis een eigen sessie organiseert. Geen probleem. 



16. Wilt u werken naar een bepaald thema? Dat komt vaak voor.  We hebben er een speciaal boekje over. Vraag het rustig even via email tekenmodel@yahoo.com bij mij aan. Het boekje is gratis, het aanvragen geeft geen verplichtingen en ik stuur het graag naar u op.


17. U voelt wat achterstand op uw mede-tekenaars en wilt graag wat extra oefenen om uw vaardigheden wat op te voeren. Ook oefening voor een ballotage of een examen komt nog wel eens voor.
Thuis naar model tekenen is dan ideaal om gericht voor zo'n examen te oefenen, bijvoorbeeld op noodzakelijke vaardigheden, waar je je zelf nog wat onzeker over voelt. 

 
18. U hebt een fraaie locatie op het oog. Bijvoorbeeld een oud gebouw, kasteel, ruïne, een schip of noemt u maar op, waar u graag eens naar model zou willen tekenen. Buiten tekenen is leuk en heeft een heel eigen sfeer en dynamiek. Dus waarom zou  het niet doen? 

 

Ok, dat zijn om te beginnen 18 redenen om een model bij u thuis te laten komen. En dan staat die ene speciale reden van u er misschien nog niet eens tussen. Er zijn er beslist nog een flink aantal redenen te bedenken, want thuis naar model tekenen heeft gewoon heel veel voordelen. Dus neem als u dat wilt contact op met het contactformuliertje of via teamjetje@protonmail.com of tekenmodel@yahoo.com en we gaan kijken of er iets te regelen valt. 

Meestal gaat dat wel lukken, zo leert de praktijk.





 Dit blog maakt deel uit van het netwerk van Jetje's Art Fun

Geen opmerkingen:

Een reactie posten