donderdag 3 juni 2021

Tekenen en schilderen in de open lucht

Tekenen en schilderen in de open lucht


Stel u het tafereel eens even voor:

Plein air schilderen of tekenen. Heerlijk in de open lucht. Lekker in het zonnetje met een koel briesje erbij dat zachtjes ruist in de bomen en in de pluimen van het hoge gras. Een typische Hollandse blauwe lucht met witte stapelwolken er boven. Hoe mooi kan het zijn. 

tekenen naar model in de open lucht
Openlucht poseren bij de kerk in Voorburg. Leuk maar ontzettend koud, zeker als je als model stil moet zitten voor langere standen.



De geur van hooi, de bloeiende bloemen en de typische lucht van een boerderij in de buurt, mengen zich door elkaar.  De vogeltjes fluiten in de bomen en er klinkt een constante zoemtoon van de insecten uit het hoge gras.

Ziet, hoort en ruikt u het ook al? Terecht. Want buiten tekenen en schilderen ("en plein air" schilderen, zegt de kunstenaar), al dan niet naar een model, is misschien wel de leukste manier van tekenen en schilderen die er is.

Nog mooier wordt werken in de open lucht met een model

Maar naar een model tekenen of schilderen is nog veel mooier. Ongekleed is op zich heel mooi in een landschap. In de klassieke schilderkunst komen we het heel veel tegen, omdat men had ontdekt dat een mooi ontkleed model het altijd goed deed in een landschap en dat het daardoor veel beter verkoopt.

Maar tegenwoordig mag werken naar een ontkleed model bijna nooit. Dus moeten we naar gekleed uitwijken, wat op zich natuurlijk uitstekend kan, zeker als het model zich er een beetje op kleedt.


model schilderen buiten
Nog een foto van open lucht poseren in Voorburg


Een privéterrein is altijd mooi

Een uitzondering op deze beperkende regels kan zijn, als er ergens op een privéterrein gewerkt kan worden. Zeker als het om een terrein gaat, dat niet van buitenaf te bekijken is. Maar dat is natuurlijk niet altijd en overal zomaar beschikbaar. Zulke plekke zijn nu eenmaal schaars in het drukbevolkte Nederland. Dus improviseren we wel. En dat lukt eigenlijk ook vrijwel altijd. Vaak is het ook leuk om naar een bepaald thema te werken. De keuze van een geschikt thema is ook een beetje afhankelijk van de beschikbare locatie. Dat is op zich wel logisch.

Materiaal om mee te schilderen vormt geen enkel probleem

Een probleem bij de organisatie van een dergelijk evenement is vaak de beschikbaarheid van materiaal. Denk daarbij aan zaken als ezels, tekenborden, penselen, geschikte verf en dergelijke. Maar dat kan allemaal door Jetje's Art Fun geregeld worden. Dat materiaal ter plaatse krijgen komt helemaal goed. U hoeft er zelf verder niets anders aan te doen, dan een plekje te vinden en uiteraard nog wat andere tekenaars te regelen. Want ook hier geldt: Hoe meer zielen hoe meer vreugd!

 

Werkt u liever niet naar een model?

Dat kan natuurlijk. En daar zijn we bij Jetje's Art Fun ook prima op ingesteld. In dat geval hebben we namelijk de mogelijkheid van powerpainting. Dat maakt echt elke gewenste variant mogelijk. Zie verder op de betreffend pagina van powerpainting hoe we dat regelen en hoe we aan leuke onderwerpen komen om naar te werken. Dat gaat altijd lukken.

Hebt u ook interesse in buiten werken?

Hebt u net als zoveel mensen ook interesse in zo'n geweldige teken- of schilder ervaring in de open lucht? Gelijk hebt u. Tekenen en schilderen in de open lucht is echt geweldig om te doen. Neem dan contact op met het formulier hiernaast of via tekenmodel@yahoo.com of teamjetje@protonmail.com en wie weet hoe snel we samen in de open lucht staan te tekenen of te schilderen. 

Het klinkt in elk geval heel aantrekkelijk in de oren, ja toch?






 Dit blog maakt deel uit van het netwerk van Jetje's Art Fun

Geen opmerkingen:

Een reactie posten