zondag 20 juni 2021

Tekenen en schilderen in winkelstraat of winkelcentrum

Schilderen in winkelstraat of winkelcentrum

Bezoekersaantallen in winkelcentra lijken af te nemen

Gisteren liep ik even in het dorp waar ik woon. Overal in de winkelstraat dringt de poster van de plaatselijke makelaar zich op. "Te Huur!!" zo wordt me toegeroepen van de posters af. En het worden er steeds meer. En veel winkels worden slechts tijdelijk bezet met allerlei vormen van outlets. Maar de situatie bij mij in het dorp schijnt zeker niet uniek te zijn als je de artikelen van de vastgoed en retail mag geloven.

We lezen steeds meer in de media dat het aantal bezoekers aan winkelstraten en winkelcentra afneemt. Dat het lang niet altijd even soepel gaat blijkt wel uit het grote aantal lege winkelpanden dat in vrijwel elke stad of dorp terug te vinden is. En het ergste daarvan is, dat het vaak een soort van negatieve kringloop in gang zet. Als de mensen wegblijven krijgen de winkels het moeilijk. Gesloten en lege winkels zorgen ervoor dat mensen weg gaan blijven. Het is dus van groot belang om er voor te zorgen dat mensen blijven komen. 

Straten die vroeger echt een uitstraling hadden, zijn die uitstraling in de loop van de afgelopen jaren vaak kwijtgeraakt. Er is veel authentieks weggegaan of gestopt en daar komt dan een redelijke eenheidsworst voor terug. En dat is jammer. Straten waar je vroeger voor je plezier ging shoppen loop je nu maar heel snel door. Trouwens, zo aantrekkelijk zijn al die winkels met "Te Huur!!" er op nu ook weer niet. 

En dan is er nog de "bedreiging" van het internet. Webwinkels als Amazon en Bol hebben een verbluffend korte levertijd en vaak is het bezorgen boven een drempelbedrag nog gratis ook. Zeker de Coronacrisis heeft er aan bijgedragen, dat deze webwinkels grote groepen nieuwe klanten hebben gekregen. En ook dat zal zeker een bepaald blijvend effect gaan hebben.

 

lekker drukke winkelstraat
De Voorstraat in Katwijk, vlak bij de zee en het strand.

 

Kortom, je moet tegenwoordig als winkelier, winkelstraat of winkelcentrum echt wel iets extra's te bieden hebben, willen de mensen jouw winkelgebied nog een beetje weten te vinden. En het wordt helemaal lastig als je wilt dat ze regelmatig weer terugkomen. 

Veel winkeliersverenigingen streven dan ook wel naar het aanbieden van een soort animatieprogramma om nog bezoekers te lokken. Al komen ze misschien niet voor de winkels, dan misschien wel voor dat aangeboden programma. En de winkels krijgen ze dan ook wel weer in het oog. Er is iets voor te zeggen. Dat is zeker. Het moet gaan leven. Er moet iets te zien of te horen zijn. En het allermooiste: Er moet iets te doen zijn. Bij voorkeur iets creatiefs, want dat werkt ontspannend. En ontspannen mensen hebben een goed humeur en zijn veel sneller geneigd om de portemonnee te trekken en iets te kopen. Dus is het belangrijk om daar voor te zorgen. Maar hoe doe je dat?  


lekker drukke winkelstraat
De grote Houtstraat in Haarlem is een prima straat om een tekensessie te organiseren


Lok meer klanten naar uw winkels met een leuk creatief programma

Één van die mogelijkheden om in een programma op te nemen is een stukje creativiteit, zoals Jetje's Art Fun dat organiseert. Mensen die het leuk vinden om iets artistieks te produceren, krijgen daar bij Jetje's Art Fun alle kans voor. Het ligt al snel voor de hand om iets uit de omgeving te gaan tekenen. Maar wie naar (gekleed) model wil tekenen heeft daar ook de mogelijkheden voor. 

Om over andere mogelijkheden, zoals een model in een bekende omgeving maar te zwijgen. Want in overleg tussen de winkeliers(vereniging) en Team Jetje is er meestal heel veel te realiseren. Ook als extra evenementen op een braderie, kunstmarkt en dergelijke is Jetje's Art Fun gewild.

Verregaande ondersteuning is mogelijk

Voor veel mensen is het zomaar tekenen van een stads- of dorpsgezicht of een detail daaruit nog best behoorlijk hoog gegrepen. Veel te hoog vaak, zeker als het om tekenaars gaat die het nog nooit gedaan hebben.  Dat is iets waar we ons bij Team Jetje maar al te goed van bewust zijn. En daar hebben we dan ook een oplossing voor gevonden.  Bij beginnende tekenaars en schilders kan er namelijk prima gebruik gemaakt worden van voorgetekende doeken. 

Die voorgetekende doeken bevatten de grote lijnen, zodat een schilderij in elk geval correct is qua verhoudingen en het perspectief. Dat vergroot de kans dat er iets leuks uit komt rollen aanzienlijk. Het zou wel eens een schilderij kunnen worden dat het zeker waard is om een ereplaats aan de wand te gaan krijgen.

winkelstraat 3
Een zonnige dag in Den Haag. Ideaal voor een teken- of schildersessie



Iets wat overdekt is, is vaak wel te regelen

Het is bij uitstek natuurlijk een bezigheid om in de open lucht te organiseren. Maar wellicht is er juist in de koudere maanden meer vraag naar creatieve bezigheden om in een programma op te nemen. Dan is er wellicht een mogelijkheid om een deel van een passage te gebruiken, een overdekt deel van een winkelcentrum, een grote winkel die nog wel wat ruimte over heeft of een leegstaand pand dat een winkeliersvereniging wel een dagje mag gebruiken. Dat is vooral een kwestie van even creatief nadenken dus. Als de ruimte beschikbaar is, is het goed gebruik maken van die ruimte verder geen probleem. Daar hebben we wel mogelijkheden voor.

markt op plein
Waarom zou je op de weekmarkt niet gezellig met een groep kunnen tekenen? Kleurige onderwerpen zijn er genoeg


Heeft uw winkeliersvereniging ook belangstelling?

Hebt u als winkelier of als organisatie van winkeliers interesse? Neem dan volledig vrijblijvend contact op,  dan kijken we wat we eventueel voor u kunnen betekenen. Over een prijskaartje worden we het altijd wel eens. 

Stuur een email naar Tekenmodel@yahoo.com of teamjetje@protonmail.com. Vermeld er een contactpersoon plus telefoonnummer bij met de tijd dat deze contactpersoon het liefst gebeld wil worden.




 Dit blog maakt deel uit van het netwerk van Jetje's Art Fun

Geen opmerkingen:

Een reactie posten